lauantai 20. joulukuuta 2014

Piparkakut

Päätin tehdä isoisäni syntymäpäiville piparkakkublondieta ja tähän reseptiin tarvitsin piparkakkutaikinaa. Lapsuuden jouluista muistan kuinka arvoimme isoäitini reseptivihosta mikä olikaan se parhaaksi havaittu taikinaresepti. Tähän hätään en saanut mitään näistä resepteistä itselleni, joten päädyin etsiskelemään netistä hyvältä kuulostavaa rapeiden piparkakkujen reseptiä. Mitään aivan mieleisen kuuloista reseptiä ei tullut vastaan, joten soveltelin oman versioni parhaan kuuloisten ohjeiden pohjalta.Vastaisuudessa voisin ostaa itselleni ohuen metallisen lastan apuvälineeksi leipomiseen. Nyt piparkakut jäivät vähän paksuiksi, kun jouduin liikuttelemaan niitä sormin.


250 g voita
2 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
9 dl vehnäjauhoja

Lisää kattilaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet ja kiehautua. Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon suola, sooda ja kananmuna. Vaivaa lopuksi jauhot joukkoon ja anna taikinan seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Taikinan voi myös pakastaa, kuten minä tein. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa piparkakkumuotilla pipareita taikinasta. Paistaa 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Voit käyttää osan taikinasta myös piparkakkutaikinablondieen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti