lauantai 1. maaliskuuta 2014

Merenelävägratiini

Söin pari vuotta sitten Lanzarotella ravintola Montmartessa todella hyvää merenelävägratiinia ja siitä lähtien olen halunnut koettaa sitä itse kotona. Tähän ruokaan yhdistelin ohjeita Wanhasta Kauppahallista ja Ruokatiedosta. Valitettavasti tuota Ruokatiedon reseptiä ei enää ole saatavilla netistä, mutta sieltä nappasin valkkarin kastikkeeseen ja perunamuusireunuksen gratiinille. Korppujauhoja ostaessa kannattaa kurkata ainesosaluettelo. Halpiskorppujauhot saattavat sisältää aika paljon ainesosia, jotka tuntuvat vähän vieraalle korppujauhoissa. Samaten ruoanlaittoon tulisi käyttää hyvälaatuista viiniä. Huono viini ei annoksessa sen paremman makuiseksi muutu.


4 annosta

Kala:

300 g kuhaa tai muuta vaalealihaista kalaa
öljyä

Gratinointikastike:

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
50 g mustaleima emmentalia raasteena
tuoretta tilliä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 kananmunan keltuaista
200 g sinisimpukoita
180 g katkarapuja

Perunamuusi:

4 keskikokoista jauhoista perunaa
1 rkl voita
1 dl kermaa
1 kanamunan keltuainen
suolaa

Pinnalle:

100 g juustoraastetta
½ dl korppujauhoja

Tee V:n mallinen viilto kalaan, jolla poistat siitä ruodot. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita kala voideltuun uunivuokaan kypsymään 10 minuutiksi. Sulata kastiketta varten voi kattilassa ja sekoita vehnäjauhot voin joukkoon. Lisää hiljalleen sekoitellen kerma ja viini kastikkeeseen. Lisää juustoraaste kastikkeeseen ja mausta tillillä, suolalla ja pippurilla. Nosta kattila liedeltä ja lisää kananmunankeltuaiset kastikkeeseen. Sekoita lopuksi simpukat ja katkaravut gratiinikastikkeen joukkoon. Muusia varten kuori ja paloittele perunat. Keitä perunapalat vedessä kypsiksi ja soseuta survimella. Lisää joukkoon voi, kerma, suola ja keltuainen ja survo tasaiseksi. Nosta kala uunista ja lisää perunamuusi vuokaan kalan ympärille kiertämään vuoan reunoja. Kaada gratinointikastike kalan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste ja korppujauhot. Paista gratiinia 250-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti