sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Restaurant Tchaikovsky

Savoy on kohdannut haastajansa. Ilta Tallinnan Restaurant Tchaikovskyssa oli yksi elämäni parhaista ravintolakokemuksista. Tyyliltään ravintola toi mieleen elokuvien ravintolat. Suomessa hienoimpienkin paikkojen tyyli on pelkistettyä ja selkeälinjaista, siinä missä Tchaikovskyssa oli kristallikruunuja ja joutseniksi taiteltuja lautasliinoja. Ravintolassa nimensä mukaisesti soi Tchaikovskyn teoksia elävänä musiikkina. Makuaistien hemmottelu alkoi jo pöytiin tuoduista leivistä. Mausteisten, rapeiden leipien kanssa tarjolla oli villiherkkusienilevitettä ja dijon-voita. Ensimmäinen keittiön tervehdys oli vaahtomaisen kevyt sipulikeitto. Minä en pidä sipulista, mutta lusikoin kuitenkin keiton pintaa itselleni. Alkuruoaksi tilaamani kevyesti savustettu siika mädin ja kotitekoisen sinapinsiemenjogurttimajoneesin kanssa tuotiin näyttävästi pöytään. Annosta peitti suippo, siro, savun täyttämä lasikupu joka nostettiin annoksen päältä pöydässä jolloin savu pääsi vapautumaan kuvun alta. Annos hipoi täydellisyyttä, kaikki maut täydensivät toisiaan ja siian koostumus oli samanaikaisesti lähellä raakaa, mutta samalla kuitenkin täysin mureaa. Toinen ystäväni tilasi alkuun kampasimpukoita punajuuren, karhuvatukan ja sitruunavaahdon kanssa. Annoksessa oli sattumalta punajuurta kolmella eri tavalla valmistettuna, samaan tyyliin kuin Spisissä jossa kävimme hetki sitten syömässä. Spis ei meitä aivan vakuuttanut ja ystäväni totesikin että nyt hän sai sitä mitä olisi Spisiltä toivonut.

Alkuruokia seurasi toinen keittiön tervehdys, joka oli sitruunavaahtoa tillisorbetin kanssa. Etenkin tillin maku annoksessa oli todella voimakas ja se oli mitä ihanin raikas suupala annosten väliin. Pääruoaksi tilasin kyyhkyä Tchaikovskyn tapaan. Annoksessa oli sekä kyyhkyn rintaa että confitia. Olen tietoisesti aiemmin vältellyt confiteja ravintolassa, sillä mielikuvani niistä on ollut jotain kylmää, rasvaista hyhmää. Ainakin tämä confit oli jotain aivan muuta. Confit muistutti lähinnä nyhdettyä lihaa, joka tarjoiltiin täysin mureana ja lämpimänä. Kyyhkyn liha oli voimakkaasti linnun makuista ja kastikkeesta olisin voinut nuolla lautasen tyhjäksi. Jälkiruoaksi tilasin valikoiman sorbeteja ja jäätelöä. Harvoin ravintolassa tulee törmättyä yhtä mieluisaan jälkiruokaan. Sorbeteista karpalosorbetti oli jopa hieman kirpeää, vadelma täyteläisen marjaisaa ja jäätelö oli tehty rjazenkasta, joka on ukrainalainen hapanmaitotuote. Meinasin ihan tuon rjazenkan takia tilata ananasconfit-annoksen, mutta onneksi pääsin sitä sorbetienkin kanssa maistamaan. Lisänä annoksessa oli tuoreita marjoja ja marenkia. Joimme ravintolassa hieman poikkeuksellisesti punaviiniä. Emme monesti pidä kovin kevyistä viineistä, mutta tarjoilijan suosittelema Erath Pinot Noir oli nappivalinta ruoan kanssa. Viini oli läpikuultavaa ja näytti lähes marjamehulta, mutta viini olikin yllättävän täynnä makua eikä lainkaan vetistä. Jos jotain miinusta Tchaikovskylle on annettava Savoyhin verrattuna, niin palvelu ei ole aivan yhtä loppuun saakka hiottua ja erillistä sommelieria ei ollut. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla ja hämmästelen miten en ole ravintolasta aikaisemmin kuullut. Suosittelen ehdottomasti ravintolaa kaikille Tallinnaan matkaajille! Mainittakoon vielä että lasku ravintolasta oli noin puolet Savoyn laskusta.

Bread
Onion soup
Lightly smoked lavaret with roe, homemade yogurt and mustard seeds mayonnaise
Lemon espuma with dill sorbet
Pigeon a la Tchaikovsky
Selection of handmade sorbets and ice creams

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti