maanantai 11. helmikuuta 2013

Puolalainen maustekurkkukeitto

Oletin tämän keiton makumaailmaa paljon enemmän broileristroganovin kaltaiseksi, mutta keitosta tulikin paljon raikkaampi ja kuten Herkussa ja koukussakin keitosta sanotaan, kesäisempi. Suolainen maustekurkku toi porkkanan, palsternakan ja tillin makuja todella hyvin esille. Alkuperäisessä ohjeessa porkkana ja palsternakka raastetaan keittoon. Minä tekisin tämän seuraavalla kerralla kuutioimalla vihannekset. En tiedä miten pahasti mennään metsään puolalaisista perinteistä kuutioita käyttämällä, mutta uskoisin keiton tykkäävän uudelleenlämmityksestä enemmän vähän reilumpien juurespalojen kanssa. Enpä muuten ennen ollut tajunnutkaan miten pehmeää palsternakka on porkkanaan verrattuna. Palsternakan raastamisessa oli oikeasti vähän työtä, siinä missä porkkanan sai hetkessä raasteeksi.


4 annosta

1 l kasvislientä
1 tl kurkumaa
1 palsternakka
1 porkkana
2 perunaa
1 valkosipulinkynsi
ohut purjo
voita
3 maustekurkkua
1 dl kermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta tilliä

Kiehauta kasvisliemi ja mausta kurkumalla. Kuori ja raasta palsternakka ja porkkana. Kuori ja paloittele perunat. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään puolitettuja uusia perunoita, jotka ovat varmasti erinomaisia kesäaikaan käytettäväksi keitossa. Lisää juurekset kattilaan kasvisliemen joukkoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Paista purjoa ja valkosipulia voissa pannulla. Kuutioi maustekurkut ja lisää valkosipulin ja purjon kanssa pannulle. Paista seosta kunnes enin neste on haihtunut maustekurkuista. Lisää kurkkuseos kattilaan ja ota muutama desi keitinlientä talteen. Sekoita kerma keitinliemeen saostumisen estämiseksi ja lisää kattilaan. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella tillillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti