maanantai 12. marraskuuta 2012

Jamien täydellinen uunikana

Halusin paistaa Pajuniemen luomukanan kokonaisena uunissa ja reseptiksi valitsin Jamie Oliverin täydellisen uunikanan. Resepti on Jamien Alaston kokki -kirjasta. Tosin Tuulen tuvan vinkistä kypsensin kanaa matalammalla lämmöllä ja pidempään kuin alkuperäinen resepti neuvoo. Myös Jamie kypsentää kanan nykyään miedommalla lämmöllä ja paisto-ohjeistuksen nappasinkin Jamien uudemmasta ohjeesta. Alkuperäisen ohjeen lisääksi vilkuilin myön Otetaan ensin puoli kiloa voita...:n hieman täsmällisempää ohjeistusta sekä kanalle että lisukkeelle. Suolaa saa tosiaan olla aika reippaalla kädellä. Vähän hienosäädin ohjeen työjärjestystä alkuperäisestä.


2 annosta

1 kana
rouhittua suolaa
kolme kourallista tuoreita yrttejä (basilikaa, persiljaa, meiramia) riivittynä ja hyvin hiennonnettuna
1 sitruuna halkaistuna
4 laakerinlehteä revittynä
2 tuoretta rosmariininoksaa
6 valkosipulinkynttä kuorineen litistettynä
2 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
4 perunaa

Esilämmitä uuni 240-asteeseen. Huuhtele broileri ulko- ja sisäpuolelta ja taputtele se mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla. Hiero linnun vatsaonteloon suolaa. Hienonna yrtit samassa kulhossa sekaisin ja mausta suolalla. Irrota nahka varovasti ja ehjänä rintolihoista. Rintalastojen yhtymäkohdasta nahka on kiinni lihassa ohuella kudoskerroksella, joten voit tehdä "tunnelit" rintalastan molemmin puolin tai yrittää irrottaa nahan myös keskeltä. Työnnä nahan alle hienonnetut yrtit. Vedä nahka varovasti takaisin paikoilleen ja tarkista, että lihaa ei jää pilkottamaan nahan alta. Työnnä linnun vatsaonteloon sitruunanpuolikkaat, laakerinlehdet, rosmariini ja valkosipulinkynnet. Tee koipiin 3-4 viiltoa ja hiero niihin jäljelle jäänyttä yrttisekoitusta. Näin yrttien aromit pääsevät maustamaan lihan paremmin ja koivet myös kypsyvät nopeammin.

Sivele käsin hieman oliiviöljyä linnun nahkaan ja mausta pinta melko reilusti suolalla ja pippurilla. Paina koivet ja siivet lintua vasten ja sido lintu mahdollisimman napakasti kalalangalla. Nosta kana vuoassa uuniin ja laske välittömästi uunin lämpötila 200 asteeseen. Kypsennä kanaa noin 40 minuuttia. Valele kanaa paistorasvalla kypsennyksen puolivälissä. Kuori ja viipaloi perunat. Laita perunalohkot uunivuokaan kanan ympärille, valele niitä kanasta irronneella nesteellä ja kypsennä kanaa vielä 30 minuutin ajan. Kun kana on valmis, nosta se pois uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä noin 15 minuutin ajan. Irrota liha kanasta ja tarjoa viipleperunoiden kanssa. Voit pitää perunat folion alla lämpimänä samalla kun irrotat lihoja. Keitä ylijääneestä kananrangasta kanaliemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti