sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Hernekeitto savuseitanilla

Minulla on melkoiset ennakkoluulot ruoka-aineita kohtaan, joiden olisi tarkoitus korvata liha. Lihan haju ja maku eivät sinällään nappaa ja olen esimerkiksi jättänyt savujuuston syömättä koska se maistui suussani niin meetwurstilta. Haluaisin kuitenkin laajentaa hieman makumaailmaani ja korvata suuhuni nämä maut uusilla mielleyhtymillä. Mietin että savunmakuinen purtava voisi toimia yhdistelmänä hernekeiton kanssa ja muiden harmiksi, minun onnekseni, millään kinkkukorvikkeilla ei kuulemma päästä oikean kinkun makuun. Tein siis hernekeittoon lisättäväksi pienen määrän savuseitania yhdistelemällä ohjeita Inna Somersalon Yllin kyllin -keittokirjan seitanpaistista, Caribbean Veganin holiday hamista ja My Vegan Cookbookin Seitan "Ham" with Pineapplesta. Marinadi on lähes suoraan Tofu for Twon Soy Bacon Bits and Spaghetti Carbonarasta.

Monet hernekeittoreseptit ovat aika reippaasti mitoitettuja jos meinaa syödä kaiken ruoan yksin. Tässä reseptistä tulee sen kokoinen annos että kyllästys ei ehdi iskeä ennen kattilan tyhjenemistä. Voit toki vaikka tuplata raaka-aineiden määrän jos sinulla on enemmän suita ruokittavana. Seitanin savunmaku jäi suhteellisen miedoksi tällä reseptillä. Jos haluat voimakkaamman makuisen seitanin, niin kypsennä seitan samana iltana seitanmassan valmistamisen kanssa ja lisää marinadi leikattuihin seitansuikaleisiin.


4 annosta

Savuseitan:

1 dl gluteenijauhoja
0,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
0,25 dl soijajauhoja
1 tl kasvisliemijauhetta
½ tl savupaprikajauhetta
ripaus maustepippuria
ripaus neilikkaa
ripaus valkosipulijauhetta
1 ½ rkl vettä
1 tlk tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl oliiviöljyä
½ tl siirappia

Marinadi seitanille:

2 ½ rkl tamari soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl tummaa siirappia
1 tl nestesavua

Hernekeitto:

250 g kuivattuja herneitä
vettä liotukseen + 1 ½ l. vettä
1 annos savuseitania
öljyä
1 rkl sinappia
1 tl meiramia
1 ½ tl suolaa
ripaus maustepippuria

Ensimmäinen päivä: Sekoita seitanin kuivat ja märät ainekset keskenään erillisissä kulhoissa. Lisää neste hiljalleen jauhoseoksen joukkoon ja vaivaa taikinaa käsissä muutaman minuutin ajan. Muotoile taikinasta pallo. Yhdistä marinadin ainekset keskenään ja laita seitan minigrip-pussiin marinoitumaan yön yli. Huuhdo herneet ja laita ne likoamaan yön yli runsaaseen veteen.

Toinen päivä: Kaada herneiden liotusvesi pois ja lisää herneet kattilaan uuden veden kanssa. Keitä noin kahden tunnin ajan. Kääri marinoitunut seitan folioon ja paista 175-asteisessa uunissa noin kolme varttia. Suikaloi seitan ja paista suikaleita rapeammiksi öljyssä paistinpannulla. Lisää seitansuikaleet lopuksi mausteiden kanssa kattilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti