tiistai 3. heinäkuuta 2012

Jerk-seitan


Tämä resepti on käytännössä suoraan Chocochilin blogista, mutta kirjoitan sen tekemieni muutosten kanssa. Seitan on minulle tuttua entuudestaan ainoastaan ravintoloista ja tämä oli ensimmäinen kerta kun sitä kotona kokkailin. Gluteenijauhoja ja gramjauhoja löysin Kampin Ruohonjuuresta. Taikinamassan valmistaminen oli yllättävänkin helppoa ja nopeaa. Taikina ei tarrannut yhtään käsiin, sitko muodostui nopeasti ja plussana taikina tuoksui kivasti herneiltä. Aavistuksen muuttelin ainesosia, en esimerkiksi löytänyt hyvännäköistä chilirouhetta ruokakaupoista ja käytin mieluummin Vii Voanista ostettua chilijauhetta sen tilalla. Lopputuloksena seitanin koostumus oli todella hyvä, murea sisältä ja rapea päältä. Seitaniin tuli kuitenkin jostain hieman kitkerä maku. Tavallista ärtsympi lime? Kotitekoisen seitanin ominaismaku? Tahtoisinkin testata samaa reseptiä toisella tavalla maustaen. Lisäkkeenä tein Chocochilinkin tekemiä limebataatteja sekä juhannuksen ylijäämämaisseja samassa limeöljyssä. Lisukkeiden makeus tasapainotti seitanin makua. 


4 annosta

Seitan

2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
1,25 – 1,5 dl vettä

Keitinliemi

1-1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa

Jerk-marinadi

2 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1,5 tl chilijauhetta
1 tl maustepippuria
0,5 tl jauhettua inkivääriä
½ tl suolaa
½ tl sokeria
rouhittua mustapippuria
1 limen mehu
0,5 dl rypsiöljyä

Sekoita jauhot ja savupaprika keskenään. Lisää soijakastike ja vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja muotoile pitkulaiseksi. Leikkaa taikina kahdeksaan osaan, paina palat litteiksi ja leikkaa jokainen vielä kolmeen osaan. Palaset tarttuvat jonkin verran toisiinsa kiinni ollessaan leikkuulaudalla päällekkäin. Kiehauta keitinliemi ja lisää seitanpalat yksitellen. Keitä noin puoli tuntia. Soseuta sillä välin marinadin ainekset esim. sauvasekoittimella. Marinoi seitanpaloja seuraavaan päivään ja paista öljyssä pannulla ruskeiksi ja rapeapintaisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti